over DANIQUE THUIS

Van jongs af aan speel ik toneel. Het was dan ook klip en klaar dat ik na het vwo naar de toneelschool zou gaan. Totdat ik in de 6de kwam en de twijfel toesloeg. Psychologie leek mij namelijk ook wel wat. Reden om een gesprek aan te gaan met de decaan. Hij bracht mij op het idee om dramatherapie te gaan studeren. Een mooie combi tussen acteren en psychologie. En zo ben ik dus begonnen aan de opleiding tot dramatherapeut. Na 1,5 jaar besloot ik, door een combinatie van factoren, over te stappen naar de Pabo. Dramatherapie was op dat moment niet de juiste opleiding voor mij. Ik voelde mij te jong (17) om mensen met zware psychische problemen te helpen. Toneel stond alleen nog maar in het teken van therapeut en cliënt spelen. Daarnaast was de kans op werk in het onderwijs vele malen groter. In het derde jaar van de Pabo moesten we binnen een week een musical maken die we dan op vrijdag voor meerdere basisscholen opvoerden.

Die week was zo fantastisch, echt een eyeopener. Ik schrok van mijn gevoel: dit is wat ik moet doen, ik móet spelen. Tijd om toch mijn hart te volgen…

Van voor de klas en naar de toneelschool naar volledig als (trainings)acteur aan de slag

Na een auditie werd ik toegelaten op de Lucas Borkel Acteerschool, een particuliere toneelschool in Amsterdam, waar ik 2,5 dag per week les kreeg. Om dit te kunnen bekostigen stond ik de andere dagen voor de klas (groep7/8). Daar genoot ik ook ontzettend van. Tijdens mijn opleiding werd ik regelmatig gevraagd voor castings. Dit was een dilemma omdat het niet te combineren was met het lesgeven. 

Door een samenloop van omstandigheden, binnen de stichting waar ik voor werkte, was het tijd om toch echt te kiezen: voor de klas staan of acteren?

En zo ben ik in 2014 als zelfstandige aan de slag gegaan. Ik kreeg de kans om als freelance trainingsacteur bij de Action te gaan werken. Na twee jaar liep de opdracht af. Omdat ik kwaliteit hoog in het vaandel heb staan, ben ik een opleiding tot trainingsacteur gaan volgen. Dat deed ik bij Dubbel E Acteerservice. De deur van de Action was nog niet dicht of allerlei andere deuren openden zich. Ik ben heel dankbaar voor alle mooie opdrachten die ik sinds die tijd heb mogen doen.

Als trainingsacteur werd ik steeds vaker gevraagd als co-trainer. Hierdoor ontwikkelde ik een eigen visie op trainingen. Het gaf mij zo veel plezier om zelf voor een groep te staan en trainingen te ontwikkelen dat ik besloot mij hier verder in te bekwamen. Inmiddels ben ik, naast (trainings)acteur, opgeleid (bij Blankestijn & Partners) en werkzaam als trainer in gedragsveranderingen.

Gezinsleven, hoogsensitief, Terschelling en toekomstdroom

Samen met Bart, mijn man, heb ik een prachtige zoon (2018) en dochter (2021). Volgens Bart gaat het ‘licht aan’ als ik ergens binnenkom. Daarmee bedoelt hij dat ik een fijne energie heb (wat ik vaker hoor) en dat ik open en puur ben. Dat is ook wat ik belangrijk vind in mijn werk. Door mijn positieve insteek en het creëren van een veilige setting kan ik snel tot de kern komen. Ik ben altijd gefocust op wat iemand wil leren. Ik voel me thuis in training en theater en ik vind het belangrijk dat mensen zich thuis voelen bij mij. Het voelt dan ook als een geluk dat ‘Thuis’ mijn achternaam is. Ondanks de verwarring die mijn achternaam regelmatig veroorzaakt ben ik erg trots op mijn naam. Dat is de reden dat ik hem in mijn bedrijfsnaam heb verwerkt. Mijn omgeving omschrijft mij als enthousiast, energiek, humoristisch, enorm zorgvuldig en attent. Daarnaast ben ik een open boek waardoor mensen precies weten wat ze aan mij hebben. Een veilige omgeving creëren voor de mensen met wie ik werk stel ik boven alles.

Ook humor vind ik belangrijk. Mijn lijfspreuk is “Waar gelachen mag worden, kan serieus geleerd worden.” Humor ontspant en verbindt wat weer tot een mooi en veilig leerklimaat leidt. 

Ik werk heel graag met mensen, dat geeft mij energie. Als hoogsensitief persoon heb ik de natuur als tegenhanger nodig. Wij wonen dan ook niet voor niks in Zeist aan de rand van de heide en omringd door bos.

Terschelling voelt als mijn tweede thuis. Heerlijk met de boot ‘loskomen’ van het vaste land. Het is daar zo puur, schoon en afwisselend. Mijn toekomstdroom is om op Terschelling meerdaagse trainingen te gaan geven. 

Ben jij op zoek naar een trainer of (trainings)acteur die je op een fijne en veilige manier weet te prikkelen?